Ciasto na niedzielę

Wczoraj wpadłam na pomysł, aby upiec małpi chlebek, czyli drożdżowe ciasto cynamonowe wymyślone specjalnie do jedzenia palcami. Chodziło za mną długo, wraz z wizją posiadania gromadki dzieci, wielkiej białej kuchni, ze starym stołem z pomalowanymi na biało nogami, każdym krzesłem innym i zawsze świeżymi polnymi kwiatami w wazonie. Stawiałam na tym stole to ciasto, na pięknej drucianej paterze, a dzieci podbiegały co chwilę, łamały ciasto maleńkimi paluszkami i z jeszcze większą radością wracały do zabawy. Dziecko wciąż jedno, kuchnia biało-zielona, mała na dokładkę, ale to ciasto…

Nie muszę przecież czekać aż będę okropnie bogata, żeby ciasto drożdżowe na śniadanie zrobić, nie? Więc dziś w nocy odrobinę przybliżyłam się do mojego marzenia. Pierwszy zjedzony kawałek, popity ciepłym mlekiem z masłem i miodem, w kuchni, która cała pachniała cynamonem, z ukochanym mężem, prawie o północy. To był taki smaczek w życiu, jak wśród proustowskich fraz fragment o magdalenkach. Zwykła, niezwykła chwila.

O istnieniu ‘monkey bread’ dowiedziałam się dawno temu czytając Bleubirdvintage. I tak właśnie to przypadkowe zdjęcie pozlepianego cukrem ciasta utkwiło w mej pamięci, że zachowałam je w tym marzeniu. Więc usiadłam wczoraj, olśniło mnie, że może po dosłownym przetłumaczeniu uda się znaleźć fajny przepis. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Przepis znalazłam tu, ale nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmieniła, ot chociażby dlatego, że nie chciało mi się w mojej ‘wiosce’ dark muscovado szukać. Dla tych, którzy ufają, że dobre i w zamian mnie słodkim śniadaniem na instagramie kuszą, przepis poniżej. Nie będę kłamała, że to szybkie ciasto (drożdżowe musi swoje swoje odstać, aby wyrosnąć), ale zdecydowanie należy do prostych (które nawet mojej rodzonej siostrze wyjdą).

IMG_20131130_230430

IMG_20131201_000013

Małpi chlebek (Monkey bread)

  • 30g masła
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody

Umieścić składniki w rondlu. Podgrzać, aby były ciepłe, ale nie gorące, a masło rozpuszczone. Dodać:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 7g (1 torebeczkę) suszonych drożdży

Wymieszać i odstawić. W tym czasie przesiać do miski:

  • 3 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli

Zrobić w mące dziurę na wlanie płynu. Wlać, gdy na powierzchni zaczynu zrobią się pęcherzyki. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.

Kilka minut przed końcem tej godziny rozpuścić ok. 100-120g masła (w oryginale było 120g, ale mi go zostało, więc stwierdzam, że można rozpuścić go mniej). W miseczce wymieszać:

  • 1 szklankę cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wyjąć ciasto na deskę/stolnicę/silkypada uformować w miarę ładny kształt i podzielić na pół, a potem znowu na pół i tak dalej łącznie 6 razy, czyli  na 2^6  kawałków. Można je od razu maczać w roztopionym maśle, obtaczać w cukrze i cynamonie i układać w nasmarowanej tłuszczem formie (najlepsza byłaby duża okrągła tortownica z tunelem lub forma do babki), albo przed maczaniem uformować z ciasta kulki. Znowu zostawić na 1h do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec przez 30-35minut. Nie pozwolić, aby ciasto do końca wystygło w formie, gdyż na styku ciasta z formą i wierzchu cukier karmelizuje tworząc pyszną chrupiącą skórkę. Koniecznie spróbować jeszcze ciepłego;-).

Smacznego!

 

Karina

About Karina

Żona Krzysia, mama Janka. Kobieta renesansu, której niezliczone talenty nie pozwalają jej odkryć, co tak naprawdę w życiu chciałaby robić, poza byciem żoną, matką i ostoją rodziny. Jako mała dziewczynka do swojego taty wołała: - Janku mój! Co robisz? W odpowiedzi słyszała: - Drzwi do lasu. Stąd imię jej chłopca, stąd nazwa bloga.

4 thoughts on “Ciasto na niedzielę

  1. zrobie na pewno :)))

    • Karina

      :D

  2. nigdy nie robiłam, nigdy nie słyszałam, ale mnie zaciekawił ten przepis

  3. Kasia

    ciasto ma zbliżony przepis do przepisu tradycyjnych szweckich babeczek z cynamonem, które cała nasza rodzina ubielbia:) także, chyba skuszę się i na niedzielę upiekę ten “Twój” chlebek:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>