Placki z jabłkami inaczej

Dziś placki dla dużych i małych. Nasze ulubione ostatnio:-)

Wersja dla leniwych:

Mój przepis:

40g drobnych płatków owsianych lub otrębów
40g mąki owsianej
120g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki cukru wanilinowego
2 jabłka obrane, odszypułkowane i pokrojone w drobną kostkę
ok 300-350ml kefiru

masło klarowane i olej roślinny do smażenia
ręczniki papierowe do odsączania z nadmiaru tłuszczu
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką i odstawić na kilka minut. Rozgrzać na patelni tłuszcz. Wykładać na patelnie masę w porcjach wielkości 1 łyżki, delikatnie spłaszczać. Usmażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć na ręcznik papierowy. Po odsączeniu układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.

20140120_181608

Smacznego!

Karina

About Karina

Żona Krzysia, mama Janka. Kobieta renesansu, której niezliczone talenty nie pozwalają jej odkryć, co tak naprawdę w życiu chciałaby robić, poza byciem żoną, matką i ostoją rodziny. Jako mała dziewczynka do swojego taty wołała: - Janku mój! Co robisz? W odpowiedzi słyszała: - Drzwi do lasu. Stąd imię jej chłopca, stąd nazwa bloga.

4 thoughts on “Placki z jabłkami inaczej

  1. Fajny przepis musze spróbowac :)

    • Wychodzi prawie tak samo w obu wersjach;-). Dając taki deser dzieciowi, mam wrażenie, że je coś bardziej wartościowego niż danonek dajmy na to, a to jedyne jogurty jakie ostatnio toleruje:/… babcie nauczyły jeść słodkie.

  2. Muszka

    Ja robiłam kilka razy tą wersje dla leniucha:)

    • Ja raz. Spojrzałam na skład i stwierdziłam, że można w 2 minuty namieszać coś bardzo podobnego. Pierwsze własnoręcznie wymieszane były ok, ale dałam cynamon, i mało cukru wanilinowego. Drugie to już ten przepis;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>